Osteopathie bij moeilijke slapertjes

babyosteopathie baby osteopaat charlotte

(blog voor Snuggles and dreams)

Je baby wil maar niet inslapen tenzij je hem oppakt, wiegt, knuffelt… Eindelijk! Hij slaapt maar van zodra je hem neerlegt: huppaké daar is hij weer. Dus toch maar weer pakken… Jullie hebben alles al geprobeerd. Het wil maar niet lukken. Dan krijg je goed bedoeld advies van een tante (we hebben ze allemaal, die ene tante die over alles haar zegje heeft): “Je verwent hem teveel. Je gaat daar problemen mee krijgen hoor!”. Je moederhart zegt dat er toch iets niet klopt. Zou er iets anders aan de hand kunnen zijn? Heb ik een huilbaby?

Laat ik me even voorstellen ik ben Charlotte Van den Branden, babyosteopaat bij Sportmedisch Centrum Lebbeke en ik behandel verschillende problemen waaronder ook babyprobleempjes.
Mijn ochtenden zijn steeds een rush dankzij mijn 2 schattige, lieve kids (een dochter van 4 en een zoon van 2 jaar oud). En ja wij hebben bij hen ook heel wat getwijfeld, rond gelopen en allerlei manieren geprobeerd. Ik deel dus graag wat info die je verder op weg kan helpen.

Medische redenen zoals reflux of krampjes

De belangrijkste vraag die we ons eerst moeten stellen is: zijn er medische oorzaken?
Een baby kan vanwege reflux liever rechtop gehouden worden dan helemaal plat te liggen.
Je kleintje eet enkel vloeibare voeding en de maagingang is nog gedeeltelijk open na de geboorte. Het is dus vrij logisch dat als ze dan volledig plat liggen de melk wat terugloopt (een fysiologische normale reflux dus). Doorgaans heeft je kind hier ook geen last van als de melk uit zijn mondje komt gelopen. Wat de echte reflux betreft zijn er verschillende vormen.  We zien dan vaak meer klachten van huilen en opstrekken (hoofd naar achter bewegen) of overmatig slikken. Er zijn nog andere klachten mogelijk dus dit moet steeds onderzocht worden! Bespreek het even met je vroedvrouw of maak meteen een afspraak bij de pediater.
Krampjes zijn ook vaak de boosdoener bij baby’tjes. Ze hebben dan minder last bij druk op hun buikje als ze hoog op je schouder liggen of in de rugbyhouding gedragen worden bijvoorbeeld. Als ze huilen stampen ze met hun beentjes of trekken ze de knietjes op. Ook hiervoor kan even op bezoek gaan bij de pediater nooit kwaad.

“De bevalling was geweldig!” Said no woman ever… 

Er kan nog een andere oorzaak zijn voor je armslapertje. Een bevalling is een ingrijpende gebeurtenis voor jou en je baby. Ieder vrouw heeft haar eigen bevallingsverhaal. Jij zeker en vast ook dus onthoud: elke baby is uniek en vertelt zo ook zijn eigen verhaal, al dan niet door te huilen. Het is tenslotte hun enige vorm van communicatie met jou als ouder. Probeer naar hen te luisteren en er voor hen te zijn. Je kan ze niet verwennen met liefde! Je leert ze enkel dat je er voor hen bent als ze het lastig hebben.

Bij een vaginale bevalling zijn er al eens wat nodige medische ingrepen die impact hebben op jou maar nog meer op je baby. Ik denk dan aan een epidurale verdoving, de navelstreng rond de nek, het gebruik van de ventouse (zuignap), bij duwen op de buik… Ze redden stuk voor stuk je baby maar laten ook wat sporen na. Sowieso zijn er enkele draaiingen nodig om je baby volledig geboren te laten worden. Bij alle bovenvermelde handelingen zien we verschillende mechanische functionele problemen maar meestal schedellaesies en nekblokkades.
Is een keizersnede dan beter? Nee helaas, dit is een heel abrupte geboorte voor je kindje en daarnaast komt je baby niet in contact met je vaginale flora (die nodig is voor de goeie ontwikkeling van hun eigen darmflora). Ook hier zien we schedel of nek blokkades door druk op de buik of vanwege de stuitligging of andere redenen.
Het belangrijkste is en blijft nog steeds dat je kindje gezond geboren wordt, de rest regelen wij osteopaten nadien wel!

Voorkeurshouding? Plat achterhoofd?

Vaak is er bij je kindje een voorkeurshouding op te merken. Dit wil zeggen dat de beweeglijkheid naar een kant moeilijker gaat dan de andere. Hij gaat dan steeds naar dezelfde kant kijken of beter in die houding melk drinken en wordt lastig als het anders moet. Je kan ook wat afplatting aan die zijde zien.

Osteopathie kan helpen!

De blokkades die aanwezig zijn kunnen vanzelf verminderen binnen de 14 dagen na de geboorte maar de rest heeft doorgaans wat osteopathische liefde nodig 😊. 
Wat is nu vaak het probleem? De blokkades in de nek geven een spanning van nekspieren en ligamenten en zorgen dus voor een soort stijve nekklachten of zelfs lichte hoofdpijn door de verstoring van veneuze afvoer. Daarnaast verstoort het de bezenuwing (N. accesorius of N. vagus) die naar nekspieren en spijsvertering gaan. Krampen en reflux maar ook slik- en zuigproblemen (auwch die kloven!) kunnen een teken zijn van een nekblokkade! Als gevolg van alle spanning in de nek heeft je baby dus meer klachten van zodra de druk verhoogd op het achterhoofd bij het neerliggen.
Een osteopaat onderzoekt en behandelt met zachte technieken de beweeglijkheid van nek, rug, bekken en mogelijk andere structuren van je baby. Hierbij wordt er steeds eerst geluisterd naar heel jullie verhaal van zwangerschap, geboorte en postnatale periode. Wees gerust: een baby wordt NOOIT gekraakt! De meeste baby’tjes vinden het heel aangenaam en vallen tijdens de behandeling in slaap. Twijfel je of dit bij jullie nodig is, kom gerust eens langs. Een check-up kan nooit kwaad en raden we standaard bij elk kindje aan.
Heb je nog vragen, contacteer mij gerust! Je kan ook op zoek gaan naar een osteopaat in je buurt.
En tot slot: Heb je zelf een mooie ervaring gehad met osteopathie bij je baby, help een bevriende mama uit de nood door deze blog samen met jouw verhaal te delen met haar!


Charlotte
Van den Branden
Nele
Fleerakkers